кръг с точки триъгълник с точки
главно меню на сайта Nyda.bg
щастливо семейство седящи на диван и гледащи видео на лаптоп

Главовите въшки при децата - за какво да внимаваме!

Човек може да разбере за заразата на собствените деца с въшки по различни начини. Типичните симптоми като честото почесване на главата могат да сигнализират за това. Други се сблъскват с пълзящи въшки по четката за коса. В други случаи те биват информирани от възпитателите за епидемия от въшки и биват помолени да контролират проблема.
Независимо от това как сте стигнали до диагнозата, вече сте открили заразата на детето с въшки. А сега? На първо място, важно е да запазите спокойствие. Въшките не са признак за лоша хигиена и могат да бъдат лекувани сравнително лесно.

Стъпка 1:

Бързно започнете терапия

Стъпка 2:

Информирайте околните

Стъпка 3:

Пазете се от повторно заразяване

Стъпка 1: Бързо започнете терапия

Първо, трябва да започнете лечение бързо. Подходящи и тествани лекарствени средства за въшки могат да бъдат намерени в близката аптека. Винаги следвайте инструкциите в листовката, за да гарантирате ефективен контрол над паразитите. В повечето случаи е необходимо второ или дори многократно прилагане на средство за борба с главовите въшки във всички етапи на жизнения цикъл. Ако имате някакви въпроси относно процедурата или съмнения относно успеха на терапията, можете да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт.

три момичета учат заедно

Въшки в детската градина или в училище

Главовите въшки се появяват отново и отново и най-често заразяват деца. В помещенията, където много деца играят и общуват заедно, заразяването с главови въшки най-често се случва под формата на временни епидемии.Главовите въшки не са опасни, но обикновено са досадни и понякога много упорити. Противно на много предразсъдъци, заразата с главови въшки няма нищо общо с лошата хигиена или чистота и се среща при деца и възрастни във всички сфери на живота. Ако училището, яслата или детската градина на децата ви също са засегнати от въшки, е важно да запазите спокойствие и да следите за няколко неща.

Правилният начин за справяне с главови въшки?

Когато въшки биват открити в детска градина, това обикновено се съобщава на всички родители. Децата, които са засегнати от въшки и не са били лекувани, се насърчават да останат у дома. В случай на епидемия, ефективната терапия трябва да започне незабавно. Това е особено важно, за да се спре по-нататъшното разпространение на паразитите и разпространението им към други хора. Между другото, добрите лекарства срещу главови въшки действат незабавно, което означава, че всички живи, възрастни паразити са убити. Само яйцата често са резистентни към лекарствата и изискват повторно лечение след няколко дни.

+

Какво да правите, когато разберете за епидемия с главови въшки?

След като сте били информирани за появата на въшки, първо трябва да проверите дали детето Ви също е засегнато. За тази цел трябва внимателно да претърсите косата на детето за главови въшки и техните яйца. За целта вземете гребенче за въшки, за да си помогнете. Проверявайте косата детайлно и периодично, докато главовите въшки не изчезнат от детското заведение на детето ви.

+

Профилактика или лечение?

Ако детето Ви не е засегнато от въшки, можете да говорите с него за предотвратяване на заразата. Важно е да се избягва контакт с други деца. Дори сплитането на косата на плитка може да предотврати разпространението на главовите въшки при дълга коса.

От друга страна, ако на вашето дете са открити въшки, трябва незабавно да започнете лечението. Освен това училищата, детските градини и местата, на които се събират децата трябва да бъдат информирани за заразата.

+

Родителите, които открият главови въшки по децата си, трябва да направят следното:

  • Незабавно уведомете учебното заведение за заразата;
  • Незабавно започнете с подходящи терапии;
  • Детето може да се върне в учебното заведение само след като е било лекувано;
  • Информирайте учебното заведение след успешно лечение;