кръг с точки триъгълник с точки кръг с линии
главно меню на сайта Nyda.bg

Главовите въшки

Главовите въшки (на латински Pediculus humanus capitis), подобно на срамните въшки и дрешните въшки принадлежат към семейството на човешките въшки. Като кръвосмучещ паразит, те живеят в корените на човешката коса, и се срещат най-често при деца.

главова въшка

Как изглежда главовата въшка? Как да я разпознаем?

Възрастните въшки имат удължено тяло с размер около 3 мм. Това съответства на диаметъра на глава на топлийка. Главовата въшка няма крила и следователно не лети. Нейните шест крака са с формата на нокти, с които може да се закрепи добре в косата. Тези крака позволяват на въшките да пълзят по косата и да се прехвърлят от една глава на друга (противно на широкоразпространеното мнение, въшките не могат да скачат).

Както при повечето насекоми, външният вид на въшка се определя от хитинова обвивка, която може да бъде прозрачна, сива или кафеникава. Въшките за разлика от хората не дишат чрез белодробна система. Те има четиринадесет дихателни отвора по тялото си, които отклоняват въздуха в малки, разклонени тръби.

+

Какво представлява житейският цикъл на главовата въшка?

Главовите въшки са хемиметаболни насекоми, което означава, че не преживяват пълна метаморфоза (като например от гъсеница до пеперуда). Техният житейски цикъл може да продължи до 30 дни и започва от 0,8 мм овално яйце. Обвивката на яйцето се нарича още гнида. Яйцето се състои от хитин и майката го залепва в корените на косата. За целта главовите въшки отделят секрет, който за кратко време се втърдява и вече не е водоразтворим. Яйцата най-често се закрепват в корените на косата в областта на врата и зад ушите, където температурата е идеална за развитието на главовите въшки. След между седмица и 14 дни от яйцето се излюпва ларва. Ларвата на главовата въшшка изглежда напълно като порасналото насекомо, но е между 1 и 2 мм по-малка. В последствие, ларвата започва да расте и да смуче кръв. В рамките на между девет до дванадесет дни, тя се превръща в пораснала главова въшка. В случай, че му се отдаде възможност, паразитът мигрира на нова глава като по този начин завършва своя цикъл. След като е пораснала, главовата въшка може да снася яйца, залепвайки ги в корените на косата. Женската въшка може да снесе около 10 яйца на ден. Интересното в случая е, че тя не се нуждае от мъжки. Едно единствено оплождане скоро след излюпването е достатъчно за женската да снася яйца през целия си живот.

+

Защо е важна човешката кръв за главовите въшки?

Главовата въшка е кръвосмучещ паразит, който има един единствен гостоприемник – човекът. Със своя хобот тя пробожда горния слой на кожата на главата на всеки 2 до 4 часа и започва да смуче кръв. Чрез изсмукването на кръвта прозрачната хитинова обвивка на главовата въшка почервенява. Подобно на комарите, главовата въшка инжектира слюнката си в раната, за да спре кръвосъсирването. Освобождаването на слюнката в раната може да доведе до инфекции и реакции на имунната система. В други части на света, предимно в развиващи се страни, главовата въшка може да е преносител на зарази като коремен тиф. По нашите ширини това не се случва.

+

Как се разпространяват главовите въшки?

Главовите въшки се срещат по целия свят като най-често засегнати са децата. Тъй като главовите въшки не могат да скачат, а само да пълзят, е необходимо да се докоснат косите на двама души, за да сменят гостоприемника си. Предполага се, че това е причината момичетата да са по-често засегнати от момчетата. Обикновено главовите въшки се появяват под формата на епидемии. Те най-често избухват за определен период в детски градини, детски ясли или училища. Настъпването на епидемии от въшки е сезонно, най-често се появяват в края на лятната ваканция. Хигиената на засегнатите като например честотата на миенето на косата не оказва влияние.

+

маймуна

Знаете ли че

Може да се каже, че главовата въшка е точно толкова стара, колкото човека. Нашите предци също са били засегнати от предците на главовите въшки. От тези предци се развиват два вида въшки: въшка, която е само по хора (днешната човешка въшка) и друг вид въшка, която паразитира само върху шимпанзета. В следствие на това, човешката въшка не се среща при животните и домашните любимци не могат да са неин преносител.

дете почесващо си главата

Диагноза – как да разпознаем въшки и гниди

При децата често се появяват епидемии от главови въшки. Понякога са засегнати цели училища, детски градини или ясли. При това могат да минат няколко седмици от заразяването с въшки до появата на първите симптоми. Тъй като главовите въшки трудно се разпознават с невъоръжено око, диагнозата бива поставено често твърде късно. В същото време е важно главовите въшки да бъдат разпознати рано, за да могат да бъдат унищожени и така да се предотврати пренасянето им върху други хора.

Какви са симптомите на зараза с въшки?

Видимите симптоми на напреднала зараза с въшки е силния сърбеж на скалпа. В началните стадии обаче не е лесно да се разпознае заразата с въшки. Главовите въшки избягват светлината, големи са едва около 3 мм и се сливат цветово с косата. Поради това те често не могат да бъдат разпознати с невъоръжено око. Яйцата на главовата въшка са залепени в корените на косата, след излюпването на въшките, остава единствено бялата черупка на яйцето, така наречената гнида. Най-често тя се разпознава по-лесно от самите въшки. Въпреки това главовите въшки твърде често остава неоткрити. Най-честата причина за това е фактът, че появата на първите симптоми настъпва между три и пет седмици след първоначалното заразяване. Типичният силен сърбеж е реакция на собствената имунна система срещу слюнката на въшките, отделяна при смученето на кръвта. Ако се появи подозрение за потенциална зараза с въшки, човек трябва на първо място да остане спокоен и да провери това подозрение. За целта, главата трябва да бъде основно прегледана за въшки. Най-добре се проверява с помощта на гребенчето за въшки. Едва след като подозрението е потвърдено е редно човек да пристъпи към терапия, борба със заразата и информиране на детската градина или училището. Главовите въшки са сравнително лесни за овладяване и заразяването с тях няма нищо общо с лоша хигиена.

+

Разпознаване и лечение на въшки с помощта на гребенчето за въшки

С гребенчето за въшки, главовите въшки могат да бъдат изресани от косата и да бъдат идентифицирани без съмнение. По този начин гребенчето за въшки служи не само за директното отстраняване на въшките от главата и косата (като допълнителна мярка към други терапевтични методи), но и за ясно идентифициране на евентуална зараза с въшки. Ако има съмнение за заразяване с въшки, гребенчето за въшки е отличен начин да проверите това предположение, тъй като при заразяване, можете да откриете паразитите и гнидите между зъбите на гребенчето и ясно да ги идентифицирате.

Когато използвате гребенчето за въшки, е важно да сте много прецизни. Косата трябва да бъде разресана кичур по кичур, от скалпа до върховете на косата. След всеки кичур, гребенчето трябва да се почисти с бяла салфетка. В резултат на това въшките или гнидите остават върху хартията. Главовите въшки могат да бъдат разпознати по тяхната продълговата форма, сиво до кафеникав цвят и размер около 3 мм. Гнидите (яйцата на главовите въшки) също са сиво-кафяви, овални и големи около 1 мм. Ако имате съмнения, можете да използвате лупа, за да идентифицирате въшките или гнидите. По този начин гребенчето за въшки може да се използва като ефективно средство за разпознаване на въшки.

Също така, успешното унищожаване на главовите въшки след третиране може да се провери чрез разресване с гребенчето за въшки. След ефективно лечение, не трябва да има нито живи въшки, нито гниди върху гребенчето или върху хартията.

+

Форми на терапия при зараза с въшки

Правилният начин за справяне с главовите въшки

Ако е установена зараза с въшки е важно бързо да се започне ефективна терапия. Само тогава може да се предотврати размножаването и разпространението на паразитите. Трябва да се избягва възможно най-много заразяването на други хора. За борба с въшките са установени различни форми на терапия, но не всяка от тях гарантира успех. По-долу са описани основните начини за борба с въшките.

Зараза с главови въшки – за всичко ли сте помислили?

Следния списък съдържа обобщение на най-важните мерки за борба с въшките: кого трябва да информирате, как да се лекувате и какво да се почиства?

  • Прегледай косите на членовете на цялото семейство с помощта на гребенчето за въшки на NYDA.
  • При откриване на главови въшки и купете при първа възможност NYDA® Express от аптеката.
  • Третирайте косата с NYDA® Express, следвайки инструкциите за употреба стъпка по стъпка.
  • Изперете чаршафите на 60 °C и почистете четките за коса. Не са необходими допълнителни хигиенни мерки.
  • Вашето детето може да се върне в училище или детска градина веднага след приложението на NYDA® Express.

Мерки срещу въшки

Главовите въшки - когато става въпрос за тези малки същества, почти всеки знае как да помогне. Само че едва ли друг здравен проблем е обвързан с разпространението на повече дезинформация и слухове. И проблемът, и засегнатите са представени в напълно погрешна светлина. Последствието е на лице - въшките се държат в тайна и продължават да се разпространяват незабелязано. Паниката и нецелесъобразните мерки ви пречат да се справите правилно с проблема. Всичко е много просто. Днес има надеждно и безопасно лечение. Затова темата може да бъде обсъждана открито.

митове за главовите въшки svg_hexagon1 ПРОЧЕТИ Главовите въшки са признак на лоша хигиена. svg_hexagon2 ПРОЧЕТИ Главовите въшки се разпространяват върху шапки, плюшени животни, завивки и др. svg_hexagon3 ПРОЧЕТИ Децата, които имат въшки могат да се върнат в училище или детската градина, едва след като са били прегледани от лекар! svg_hexagon4 ПРОЧЕТИ Всички членове на семейството трябва да бъдат третиране за въшки профилактично. svg_hexagon5 ПРОЧЕТИ Въшките пренасят болести. svg_hexagon6 ПРОЧЕТИ Котките и кучетата са преносители на главови въшки. svg_hexagon7 ПРОЧЕТИ Главовите въшки могат да бъдат преборени ефективно само с химически препарати.

Как да опазя себе си и децата си от въшки?

Известно е, че епидемиите от въшки се случват в яслата, детската градина или училището. Като родител човек може да се запита дали е възможно да се предотврати прехвърлянето на паразитите върху собственото му дете. Трябва да предупредим децата за проблема и да им обясним, че трябва да избягват контакт с косата на други деца. Обаче, тези съвети често биват забравени по време на игрa. Следователно трябва да бъдат взети и други превантивни мерки.


ПРОЧЕТИ

Мерки за предотвратяване на заразата с главови въшки

На пазара се предлагат няколко средства за предотвратяване на заразата с въшки, които имат профилактичен начин на действие. Често обаче ефикасността и поносимостта на тези продукти не са адекватно тествани. Съществува риск тези средства да не водят ефективно унищожаване на въшките или дори да са вредни. Освен това, профилактично лечение в днешно време не е необходимо, тъй като самото заразяване с въшки може да бъде лекувано бързо и ефективно. Превантивното лечение често води до ненужни разходи и допълнителен стрес за децата. Всеки, който държи косата си далеч от чужди глави, едва ли е застрашен от зараза с въшки.

Редовни проверки за въшки при съмнение за зараза с въшки

Тъй като профилактиката на въшките, особено при децата, обикновено е трудна, важно е редовно да преглеждате главата и косата на децата си за въшки и гниди. Най-лесният начин да направите това е с помощта на гребенчето за въшки, което, ако се използва правилно, веднага разкрива зараза с паразита. По този начин може да се открие ранно заразяване с главови въшки и да се започне терапия. Колкото по-скоро се открие заразата с въшки, толкова по-малко паразитите могат да се размножават преди лечението и да се разпространяват по други деца. Поради тази причина редовната проверка на децата по време на епидемии от главови въшки е изключително важна.

лидерска главова въшка

FAQ/ Често задавани въпроси

Откъде идват главовите въшки?

Главовите въшки съществуват от хиляди години. Подобно на всяко друго живо същество, те са се научили да се адаптират към средата, която им позволява да оцелеят. Въпреки че е много вероятно въшките никога да не изчезнат напълно, сега можем да се справяме с тях много добре в случай на зараза.

+

Как се размножават главовите въшки?

Женската въшка може да снесе около 5 до 10 яйца дневно. С продължителност на живота от около 30 дни, това означава до 300 яйца на женска въшка. Яйцата на въшките, наричани още гниди, са близо до корените на косата, близо до скалпа и се прикрепват здраво към косата. Те вариарат от бели до кафеникави, с еднаква форма и с размер на пясъчно зърно.След 7 до 8 дни ларвите се излюпват от яйцата. По време на тези фази на незрелите въшки, те не могат да се размножават или да напускат главата и по този начин да променят гостоприемника си. След още 9 до 12 дни, ларвите са се развили до зрели въшки. Те варират от сиви до кафяви на цвят и са с размер на сусамово семе, около три пъти по-големи от гнидите.

+

Как се придвижват въшките от глава до глава?

Въшките не могат да скачат, нито да летят, но могат да се движат или пълзят много бързо. За да стигнат от една глава до друга, е необходим пряк контакт между косите. Главовите въшки се появяват основно там, където хората са в близък контакт. Поради тяхното социално поведение, децата са по-склонни да бъдат засегнати от въшки, отколкото възрастните или юношите.

+

Пренасят ли въшките болести?

Главовите въшки не пренасят болести по нашите географски ширини. Теоретично е възможно предаването на определени бактерии чрез въшки. Тези патогени са изключително редки в Европа, но могат да бъдат открити в някои развиващи се страни.

+

Има ли въшки в килими, дрехи, шапки или спално бельо?

Не. Въшките имат нужда от кръв, за да оцелеят. За по-малко от два дни те умират от глад или изсъхват, ако не получават кръв. Яйцата се снасят близо до скалпа, защото се нуждаят от топлина и влага. По-далеч от скалпа, шансовете им за оцеляване са по-ниски.

+

Трябва ли всеки член на семейството да бъде третиран?

Не. Важно е обаче внимателно да прегледате косата на всеки член на семейството за въшки. За тази цел е подходящо специалното гребенче за въшки и гниди. Лечение е необходимо, само ако се открие активна зараза с въшки. В този случай лекувайте всички засегнати лица в един и същи ден, за да избегнете повторно заразяване.

+

Какво трябва да пера или третирам у дома?

Главовите въшки могат да оцелеят само няколко дни извън косата, защото трябва да приемат кръв редовно. Въпреки това кърпите, чаршафите и обличаните дрехи трябва да бъдат изпрани на 60 ° C, ако е възможно. Тапицериите и килимите трябва да бъдат почистени с прахосмукачка. Също така е важно след всяка употреба, всички четки за коса и гребенчето за въшки да се изплакнат с вода.

+

Истина ли е, че въшките са признак на лоша хигиена?

Не. Заразата с въшки няма нищо общо с лошата хигиена. Редовното миене на косата не пречи на въшките, а само води до "чисти въшки". Главовите въшки не се интересуват от дължината или цвета на косата. Нуждаят се само от топлина и кръв. Слухът, че въшките са признак за лоша хигиена, все още кара родителите да се срамуват. Те не информират обкръжението си и по този начин дават време за разпространение на въшките. Това е една от причините, поради която детските градини и училищата често се борят с въшките в продължение на месеци. Ако децата в един клас в училище или детска градина не се лекуват едновременно, има вероятност за взаимна повторна инфекция.

+

Пренасят ли се главовите въшки от домашните любимци?

Главовите въшки имат само един гостоприемник - хората. Следователно за тях няма причина да се изкачват от човешката глава върху животни, като котки или кучета. Ето защо, въшките не се предават от домашни любимци.

+

Можете ли да предотвратите появата на главовите въшки?

Има много продукти на пазара, за които се твърди, че предотвратяват заразата с главови въшки. Въпреки това, често липсват изследвания и клинични изпитвания, които доказват поносимостта и ефикасността на тези продукти. Освен това не е необходимо предварителното лечение на децата с продукти, тъй като можете да лекувате заразата с въшки бързо и ефективно.

Много е важно обаче редовно да проверявате косата на детето си. За тази цел косата трябва първо да се измие с шампоан, за да се улесни разресването. След това цялата коса трябва да се прегледа внимателно с гребенчето за въшки. Връзването на дълга коса може да предотврати заразяването с главови въшки, тъй като прекият контакт с косата на други деца е по-малък.

+

Защо детето ми пак има въшки?

Ако яйцата на главовите въшки не се убият или отстранят при първоначалното третиране, те могат да доведат до появата на нови въшки. По този начин, жизненият цикъл на главовата въшка започва отново и може да се стигне до бързо повторно заразяване. Поради това е хубаво да се провери косата отново след 8 до 10 дни дали лечението против въшки е било успешно. Друга причина за повторно заразяване с въшки е, че детето ви е влязло в контакт с дете, което не е било лекувано от въшки. Следователно, не само училището или детската градина трябва да бъдат информирани, но и всички от обкръжението на детето. Ако се открият живи въшки, лечението трябва да се повтори и след това да се извършва седмична проверка.

+

Металните гребени ли са единствените ефективни гребени срещу въшки?

Не. Основният фактор за ефективността на гребена за въшки е преди всичко не материалът, а формата и разстоянието между зъбите. Въпреки това, за борбата с въшки и гниди, металният гребен е по-подходящ от пластмасовия гребен, защото зъбите на пластмасовия са по-чупливи.

+

Въшки, ларви и гниди – каква е разликата?

Въшките са кафеникави и около 3 пъти по-големи от гнидите, горе-долу с размерите на сусамово семе. Въшките не могат нито да скачат, нито да летят и пропълзяват от глава на глава само чрез пряк контакт на косата. Ларвите са младежкия етап на въшките. Те все още не могат да размножават или да заразяват други хора. Гнидите са яйцата на въшките. Те са бели до кафеникави, равномерно оформени и имат размер на пясъчно зърно. За разлика от пърхота, гнидите се придържат плътно към косата.

+